Indledning
Fire gange årligt udarbejder forvaltningen en samlet økonomisk redegørelse til Økonomiudvalg og Byråd. Redegørelserne er en afrapportering af den økonomiske status i kommunen på baggrund af budgettet og de forventede udgifter. 1. Økonomiske Redegørelse har fokus på budgetforudsætningerne, mens 2., 3. og 4. Økonomiske Redegørelse er en opfølgning efter hhv. 1., 2. og 3. kvartal.
Inden den samlede økonomiske redegørelse præsenteres i Økonomiudvalget, har fagudvalgene drøftet deres økonomiske redegørelser.
Der følges i 2 økonomiske redegørelse op på driftsområdet og finansieringsområdet.
2. Økonomiske Redegørelse 2018
Den 2. Økonomiske Redegørelse er baseret på forvaltningernes skøn for forventet regnskab 2018 på driftsområdet.
2. Økonomiske Redegørelse viser, at der er væsentlige udfordringer på 3 udvalgsområder på i alt 44,3 mio. kr. i 2018 samt varige udfordringer på 34,8 mio. kr.
Ældre- og Sundhedsudvalget har håndteret udfordringen på godt 25 mio. kr. for 2018, men ikke den varige udfordring på 20,3 mio. kr. Børneudvalget og Skoleudvalget har indmeldt udfordringer på i alt 18,4 mio. kr. for 2018 og varige udfordringer på 14,5 mio. kr. Børneudvalget arbejder på at løse udfordringen frem mod 3. Økonomiske Redegørelse, mens Skoleudvalget arbejder på at løse udfordringen frem mod næste udvalgsmøde.
Under forudsætning af at Børneudvalget og Skoleudvalget også håndterer deres udfordring for 2018 viser 2. Økonomiske Redegørelse netto mindreudgifter på driftsområdet på 2,1 mio. kr. samt mindreudgifter på 11,6 mio. kr. (se også figur 2 og tabel 1).
Figur 1: Samlet overblik over Køge Kommune (eksklusiv overførsler til 2019)
Note:
Afvigelserne i figuren er opgjort eksklusiv overførsler fra 2018 til 2019 på 8,1 mio. kr. samt de varslede udfordringer på ÆSU, BU og SU, jf. tabel 1.
Tabel 1: Varslede udfordringer
Afvigelserne i figuren er opgjort eksklusiv overførsler fra 2018 til 2019 på 8,1 mio. kr. samt varslede udfordringer.
Varslede udfordringer
|
2018
|
Varig
|
Ældre- og Sundhedsudvalget
|
25,9
|
20,3
|
Børneudvalget
|
12,4
|
10,0
|
Skoleudvalget
|
6,0
|
4,5
|
Varslede udfordringer i alt
|
44,3
|
34,8
|
Driftsområdet (Figur 1: indkomstoverførsler og andet samt serviceudgifter)
På Driftsområdet forventes netto mindreudgifter på 2,1 mio. kr. Heraf vedrører 2,05 mio. kr.
Serviceudgifter og 0,02 mio. kr. vedrører indkomstoverførsler og andet, jf. figur 1.
Mindreudgifterne på serviceudgifterne er sammensat af:
- merudgifter på 0,5 mio. kr. midler til ejendomsskat knyttet til Tapperiet, hvor Teknik- og Ejendomsudvalgets budget ved en fejl blev reduceret i overførselssagen
- mindreudgifter til koncern serviceprojekterpå 0,7 mio. kr. vedrørende alle udvalg samt
- mindreudgifter til fripas til flygtninge under Kulturog Idrætsudvalget på 0,1 mio. kr.
- mindreudgifter på Økonomiudvalget på 1,8 mio. kr., hvoraf 1,1 mio. kr. vedrører driftssikring af boligbyggeri, 0,4 mio. kr. vedrørende politisk organisation samt 0,3 mio. kr. vedrørende serverrum.
Under indkomstoverførsler og andet forventes:
- netto mindreudgifter på 0,02 mio. kr. vedrørende besparelse knyttet til koncernservice projekter
- merudgifter til indkomstoverførsler på 1,2 mio. kr. under Børneudvalget samt
- mindreindtægter på 1,2 mio. kr. på central refusion under Børneudvalget.
Nettomindreudgifterne på driftsområdet anbefales tilført kassen.
Udover ovennævnte skal det bemærkes, at der forventede mindreudgifter på 9,0 mio. kr. under Social- og Arbejdsmarkedsudvalget vedrørende introduktion til udlændinge samt kontanthjælp mv. Mindreudgifterne tilføres ikke kassen i denne redegørelse, men håndteres i en senere redegørelse når størrelsen af en evt. midtvejsregulering af overførslerne er kendte.
Herudover er der en række udgiftsneutrale omplaceringer mellem udvalgene, jf. bilag 3, hvoraf den mest centrale er samling af udbetalingerne til passive tjenestemænd under Økonomiudvalget.
Finansieringsområdet (Figur 1: finansiering)
På finansieringsområdet forventes samlede mindreudgifter på 11,6 mio. kr., som anbefales tilført kassen.
Mindreudgifterne er sammensat af:
- 6,5 mio. kr. vedrørende deponeringsmidler knyttet til Køge Idrætspark, der som konsekvens af beslutningen vedrørende byggeret 2 i stedet er afsat som anlægsbevilling
- 5,1 mio. kr. vedrørende grundkapitalindskud til ungdomsboliger på Campus Køge, som eventuelt skal anvendes i kommende år. Dette arbejdes der videre med frem mod budgetlægningen for 2019.
Herudover har Køge Kommune modtaget 26,4 mio. kr. vedrørende udlodning af provenu knyttet til salget af HMN Gas, som følge af HMN Naturgas Holding ApS har indgået en aftale om salg af HMN Naturgas A/S til SEAS NVE og Eniig.
5,3 mio. kr. af provenuet anvendes til betaling af statsafgift (reduktion i bloktilskuddet) og de resterende 21,1 mio. kr. deponeres og frigives over en 10-årig periode.
Konsekvenser for budget 2019-2022
De varige konsekvenser af udfordringerne på Ældre- og sundhedsudvalget, Børneudvalget og Skoleudvalget forventes at udgøre 34,8 mio. kr. I det omfang udvalgene ikke håndterer denne udfordring i forbindelse med håndteringen af 2018-udfordringen, vil det skulle håndteres som en del af budgetlægningen for 2019-22.
Der planlægges temamøde for Økonomiudvalget herom.
Gennemsnitlig likviditet
Den gennemsnitlige likviditet udgjorde pr. 31/3-18 275,7 mio. kr. Der er således tale om et fald 1. Økonomiske Redegørelse, hvor gennemsnittet af den gennemsnitlige likviditet udgjorde 301,3 mio. kr.