Køge Kommune har gennem en årrække haft stort fokus på udgifter til administration og ledelse og har så sent som i forbindelse med budget 2020 gennemført besparelser på området.
Det er derfor interessant, at Social- og Indenrigsministeriet i juni 2020 har offentliggjort en rapport med benchmark af kommunernes administrationsudgifter for perioden 2017 – 2019.
Rapporten viser udviklingen både samlet og opdelt på:
a) administrative støttefunktioner og chefer
b) myndighedspersonale
c) decentrale ledere
d) øvrige administrationsudgifter udover løn (varekøb, IT-udgifter, tjenesteydelser mm.)
Lønudgifterne, a), b) og c), udgør 91 % af de samlede udgifter i 2019.
Hovedresultater – på landsplan og for Køge Kommune
I 2019 brugte kommunerne godt 52 mia. kr. på ’Administration og ledelse’, varierende mellem 7.500 og 12.200 kr. pr. indbygger - og med et gennemsnit på ca. 9.000 kr. pr. indbygger.
Køge Kommunes udgifter lå i 2019 på 8860 kr. pr. indbygger - dvs. under landsgennemsnittet. I perioden 2017-2019 faldt forbruget på landsplan med 1,6 %, hvorimod Køge Kommunes forbrug faldt med hele 5 %.
I nedenstående figur vises udviklingen for alle kommunerne.
Udviklingen i samlede administrationsudgifter pr. indbygger 2017-2019
Kilde: SIM-figur 5.4
I nedenstående tabel ses udviklingen på de fire typer udgifter på landsplan og for Køge Kommune. Der vises også en indikator for 2019 for hver af udgiftstyperne, hvor indeks= 100 betyder, at man ligger på landsgennemsnittet. Er indeks over eller under 100 betyder det man ligger hhv. over eller under landsgennemsnittet. Indikatorerne er udarbejdet, så der er taget højde for forskellige rammevilkår i kommunerne.
Administrative udgifter fordelt på typer, udviklingen 2017-2019, samt niveau 2019
Kilde: SIM
For de samlede udgifter ligger Køge Kommune i 2019 på indeks 96 – altså under landsgennemsnittet.
Når man ser på hele landet, er udgifterne til "Administrative støttefunktioner og ledere" er faldet med 1,6 %, og udgifter til "Decentrale ledere" er faldet med 2,6 %. Modsat den generelle tendens, så er udgifterne til "Myndighedspersonale" steget med 4,7 % i perioden.
Køge Kommune har nedbragt udgifterne til "Administrative støttefunktioner" med 2,5 % fra 2017 til 2019 og ligger med indeks 98 niveaumæssigt under landsgennemsnittet i 2019.
Køge Kommune har også nedbragt udgifterne til "Myndighedspersonale" med 3,6 %, men benchmarkindikatoren på 105 viser, at Køge Kommune niveaumæssigt forsat ligger over landsgennemsnittet. For "Decentrale ledere" er Køge Kommune gået mod landstendensen, idet vi har haft en udgiftsstigning på 5,5%. Indikatoren på 96 viser, at Køge Kommune til trods herfor fortsat ligger under landsgennemsnittet.
Undersøgelsen viser også, at "Øvrige udgifter" er faldet over hele linjen, og at det især skyldes fald i kommunernes udgifter til fælles IT og telefoni. Der er ikke opgjort benchmark-indikator for denne udgiftstype. Køge Kommunes udgifter viser et markant fald på 33 % i perioden mod landsgennemsnittet på 12,6 %. Køge Kommune placerer sig således blandt de kommuner, der har reduceret mest i perioden.
I bilag 1 findes en grafisk præsentation af tallene for samtlige kommuner.
Til slut bemærkes, at kommunernes lønudgifter er beregnede størrelser baseret på løngennemsnit for forskellige medarbejdergrupper på landsplan. Dette er gjort for at rense for regionale forskelle i lønniveauer. Opgørelserne kan således ikke holdes direkte op mod kommunernes konkrete udgifter, men fungerer som indikatorer for udviklingen i antal ansatte.