Teknik- og Miljøforvaltningen har hen over sommeren modtaget en del klager fra naboer til Køge Station. Borgerne klager over lugt- og støjgener fra dieseltog, der holder længe i tomgang på og ved Køge Station.
Før forvaltningen kan stille krav til en virksomhed, i dette tilfælde Banedanmark, DSB eller DB Cargo, er det en betingelse, at der findes en egnet lovhjemmel. Det gælder også i tilfælde, hvor en aktivitet giver anledning til væsentlige gener for omkringboende.
Kommunens tomgangsregulativ kan anvendes for al teknisk unødig brug af tomgangskørsel, f.eks. når der holdes for rødt i trafikken. Lokomotivernes tomgangsdrift er tilsyneladende nødvendig for opretholdelse af teknikken, herunder strøm og trykket i bremsesystemer. Kommunen og Politiet har dermed ikke mulighed for at regulere togdriften med tomgangsregulativet eller miljølovens bestemmelser.
Forvaltningen har været i dialog med Banedanmark og DSB henover sommeren. Samtidig har borgmesteren kontaktet Tony Bispeskov fra DSB og har aftalt med ham, at dieseltogene fremover vil blive slukket ved ankomst til stationen og tændt igen 10 minutter før afgang. De 10 minutter vil også være en gene, men forhåbentligt mindre, end det borgerne har oplevet henover sommeren. Ifølge DSB er proceduren implementeret allerede fra medio uge 35.
I forhold til togdriften har Banedanmark oplyst følgende:
"Der bør ikke forekomme flere kørsler med materialer via Lille Syd til Ringsted-Femern projektet, om end dette ikke kan garanteres. Sidste kørsel var planlagt til den 8. august 2020. Det ser imidlertid ud til, at der stadig vil være trafik omkring Køge St. med tog, der holder i tomgang, indtil strækningen mellem Ringsted og Næstved genåbner til december 2020. DB Cargo har ikke mulighed for at køre deres diesellokomotiver til fremmednet, da de opholder sig på stationen i meget kort tid. De skal tilbage via strækningen Køge – Roskilde igen i den periode, hvor strækningen er spærret til kørsler med ikke ETCS-udstyrede tog. (ETCS er det nye signalsystem.) Det samme er gældende for DSB. Der er kun et mindre tidsvindue om natten, hvor DSB kan udveksle dobbeltdækkertog, og DB Cargo kan ekspedere godstoget til/fra Køge.
I den nuværende daglige drift vil DSB-tog (diesellokomotiv + dobbeltdækkervogne), som kører mellem Køge og Næstved/Nykøbing Falster holde på Køge Station i længere tid, når de skifter køreretning. Dette vil vare til december 2020. Fra december forventes kørslen overtaget af rullende materiel af typen Litra MF (IC3), og fra 2023 af elektriske lokomotiver med dobbeltdækkervogne. Begge typer støjer mindre end de nuværende diesellokomotiver."
BLDX-serviceanlægget lidt nord for Køge Station (ved siden af SFO Strandgården) har kun tog holdende i tomgang, når lokomotivet er klargjort efter servicering. Lokomotivet holder så og venter på at få lov til at køre ind på sporet. Denne ventetid tager ca. 20-30 minutter, hvor de af tekniske årsager er nødt til at være klar til afgang og dermed holder i tomgang. BLDX har dog kun haft 4 - 5 tog til servicering i denne sommer (juni, juli og august), så det kan ikke have givet anledning til væsentlige gener.
DB Cargo rangerer rundt på de spor, der er nord for stationen, på banens østlige side og ned mod erhvervsområdet på havnen. DB Cargo har oplyst følgende:
"I øjeblikket kører DB Cargo 3 tog om ugen til Køge. De kører for nuværende kun om natten, tirsdag og søndag med ankomst 23.30 og afgang 04.00 samt torsdag med ankomst 22.35 og afgang 02.15. Grunden til omlægningen skyldes et længerevarende sporarbejde hos Banedanmark. Det kan muligvis forlænge holdetiden før, at toget igen kan få signal ud af Køge, men vi har ingen indikationer på at der har været lange ventetider. I forhold til DSB’s dieseltog og Banedanmarks materieltog, troljer osv. er vi knapt registreret i statistikken."
DB Cargo tilføjer i forhold til aftalen med DSB om reduktion i tomgangskørslerne:
"Som udgangspunkt kan man ikke implementere samme krav om max. 10 minutters tomgang, da selve grundlaget er væsentligt anderledes ved rangering end for DSB´s drift af ME Dieseltogene. Når DB Cargo ankommer til Køge med et godstog, starter rangerarbejdet. I første step afventer de Banedanmarks tilladelse til at rangere på stationen, og derefter skal ankommende vogne fordeles til kunder. Heri ligger flere rangerbevægelser med lokomotivet, og der arbejdes samtidig med afkobling og henstilling af vogne.
Når de ankommende vogne er placeret, skal de afgående vogne rangeres på plads i toget. Der er også her tale om flere rangerbevægelser med lokomotivet samt tilkobling af vogne. Når en eller flere vogne kobles på lokomotivet/toget, skal bremserne på vognen/vognene løses. Dette gøres med lufttryk ,der genereres af lokomotivets kompressor. Alt afhængig af hvor mange vogne, der er tale om, kan dette tage op til 15 minutter. Når toget er fuldt samlet, skal der foretages bremseprøve på hele toget. Her skal en medarbejder kontrollere alle aksler i toget for at kontrollere om de bremser og om de løser igen. Igen er arbejdstiden afhængig af togets længde, men med f.eks. 500 meter tog tager dette typisk 50 minutter. DB Cargo arbejder efter den aftale, der blev indgået ved miljøtilsynet i 2019, se bilag."