Folketingets aftale "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi", som blev indgået 16. juni 2020, omfatter bl.a. en række tiltag til øget sortering og genanvendelse af affald fra husstande.
Aftalen er siden blevet udmøntet i konkret lovgivning, som forpligter kommunerne til at igangsætte husstandsnære indsamlingsordninger fra alle husstande for 10 forskellige affaldsfraktioner.
Køge Kommune mangler p.t. at etablere husstandsnær indsamling af mad- og drikkekartoner, tekstiler og farligt affald samt pap fra énfamilieboliger.
Forslag til løsning ved énfamilieboliger
Den beholderløsning, som Teknik- og Miljøforvaltningen vil anbefale, består af i alt tre nye beholdere ud over beholderen til mad- og restaffald, som bibeholdes uændret (med tømning hver anden uge):
- En beholder med ét rum til plast og mad- og drikkekartoner, som tømmes hver 4. uge
- En beholder med ét rum til papir og pap, som tømmes hver 4. uge
- En to-delt beholder til glas og metal, som tømmes hver 8. uge
Det forudsættes, at borgerne vil kunne vælge mellem 240 liter beholdere og 370 liter beholdere ved alle tre typer af beholdere, alt efter husstandens størrelse og behov i øvrigt.
Herudover vil farligt affald blive afhentet i rød miljøboks, som stilles ud til afhentning op til fire gange årligt, og affaldstekstiler planlægges afhentet via storskraldsordningen (det vil sige op til seks gange årligt), i særskilte sække, som udleveres af kommunen.
Afhentning af farligt affald i miljøbokse planlægges udrullet allerede pr. 1. januar 2023, hvorimod de øvrige indsamlingsordninger ikke vil kunne blive udrullet før end forventeligt foråret/sommeren 2024, idet der fortsat er meget lang leveringstid for beholdere men især køretøjer.
Årsagerne til at vælge beholderkombinationen med i alt fire beholdere er især hensynet til driftssikkerhed og fremtidssikring og flexibilitet bl.a. i forhold til det kommende producentansvar på alle former for emballager.
Alternativt anbefales at vælge den beholderløsning, som Roskilde Kommune har valgt, det vil sige med i alt 3 beholdere: En to-delt til mad og rest, en to-delt til glas og metal og en to-delt til henholdsvis papir og pap og plast og mad- og drikke kartoner. Denne løsning anbefales frem for løsningen med brug af 4-delt beholder og 4-kammerbiler, primært på grund af den dårlige udnyttelse af volumen i de 4 rum i beholderen og bilen, og den deraf følgende dårlige økonomi i løsningen.
I bilag 3 findes en oversigt over, hvilke beholderkombinationer de øvrige kommuner i ARGO har valgt.
Forslag til løsning ved flerfamilieboliger
Ved boliger med fælles beholderløsning vil der ikke være behov for større ændringer i antal og anvendelse af beholdere/containere. Dog vil der nogle steder skulle opstilles ekstra containere, når mad- og drikkekartoner bliver afleveret i containerne til plast.
Herudover vil der skulle opstilles beholdere/containere til affaldstekstiler, således at man bedre kan sikre, at poserne med tekstiler holdes tørre og rene indtil afhentning.
Farligt affald fra ejendomme med fælles affaldsløsning vil enten skulle samles i "miljøskabe", som bebyggelsen selv vil skulle finansiere indkøb af eller - hvis der kun er tale om få boliger - i miljøbokse, som stilles et fælles, aftalt sted i bebyggelsen.
Håndtering af fremtidige udfordringer med plads til beholdere og containere
Der vil givet være énfamilieboliger, som vil have udfordringer ved at gå fra 2 til 4 beholdere - og tilsvarende kan det give udfordringer i bebyggelser med fælles affaldsopsamling at få plads til én eller flere containere ekstra, hvor der i forvejen er meget lidt plads til opsamling af affald. Teknik- og Miljøforvaltningen vil naturligvis benytte tiden fra beslutning om fremtidig affaldsløsning er taget og til udrulning af nye ordninger på dels at informere om muligheder og krav, dels at gå i dialog med de berørte borgere og ejere af ejendomme om at finde løsninger.
I vedlagte bilag 1 er de foreslåede løsninger - og alternativer - nærmere beskrevet.
Den samlede tidsplan for udrulninger af de nye indsamlingsordninger findes i bilag 2.
Det bemærkes, at der vil være behov for at revidere kommunens regulativ for husholdningsaffald, således at beskrivelsen af farligt affaldsordningen tilrettes, bl.a. af hensyn til muligheden for at opkræve nye gebyrer for farligt affald pr. 1. januar 2023.
Forvaltningen forventer inden udgangen af året at fremlægge forslag til fremtidig udformning af storskralds- og haveaffaldsordningerne.