Kommunerne skal hvert år senest 1. april udarbejde en indberetning om miljøarbejdet for det sidste år, hvoraf det fremgår, hvorvidt kommunen overholder de fastsatte tilsynsfrekvenser på miljøområdet (minimumskrav for tilsynsfrekvens). Beretningen skal indberettes til Miljøstyrelsen.
Tilsynsberetningen er offentliggjort på kommunens hjemmeside i lighed med de foregående år. Endvidere er tilsynsindberetningen offentliggjort på DMA-portalen (www.dma.mst.dk). Formålet med tilsynsberetningen er, at Miljøstyrelsen kan kontrollere, om kommunerne overholder de frekvenskrav, Miljøstyrelsen og KL har aftalt, der stilles til tilsynene med landbrug og virksomheder.
Teknik- og Miljøforvaltningen har bl.a. brugt eksterne konsulenter til tilsyn og godkendelser i 2018 som tidligere år. Det har været påkrævet, da forvaltningen tillige har brugt mange ressourcer på at føre tilsyn og udføre myndighedsbehandling med de mange større bygge- og anlægsprojekter, der foregår i Køge Kommune lige nu. Disse aktiviteter kan der ikke opkræves brugerbetaling for, da det ikke er almindelige gebyrpligtige virksomheder i Køge Kommune. Minimumskravene er fastsat i tilsynsbekendtgørelsen og fordeler sig som følger:
- Miljøgodkendte virksomheder inkl. landbrug: Min. 40 % besøgte virksomheder pr. år,
- Andre mindre virksomheder og landbrug: Min. 25 % besøgte virksomheder og landbrug pr. år.
Minimumskravet for antal miljøtilsyn i 2018 er samlet set overholdt for tilsyn med gruppen af landbrug og virksomheder med en tilsynsfrekvens på 33 %, mens det er pænt overholdt for de miljøgodkendte virksomheder og landbrug med en tilsynsfrekvens på 51 %. Det betyder, at Miljøafdelingen i 2018 har foretaget 219 tilsyn på virksomheder og landbrug.
Derudover har Miljøafdelingen foretaget ca. 150 tilsyn på byggepladser (heri er ikke medregnet tilsynene udført af tilsynsførende fra Anlægsafdelingen). Tilsyn med byggepladser kan ikke gebyropkræves, og derfor indgår de ikke i tilsynsfrekvenskravet.
At forvaltningen overholder tilsynsfrekvensen så godt for de miljøgodkendte virksomheder samt de andre mindre virksomheder skyldes, at forvaltningen har mange opfølgende tilsyn på igangværende sager for virksomheder, der enten udvider/ændres eller har en anden miljøproblematik, der nødvendiggør et ekstra tilsyn. Derudover har der været en del klagesager på eksisterende virksomheder (især støv og støj).
Der er desuden krav om 2 årlige tilsynskampagner. Den ene af sidste års tilsynskampagner havde fokus på kontrol med tilslutningstilladelser for processpildevand på udvalgte virksomheder. Tilsynskampagnen havde her til formål at kontrollere om en række virksomheder overholder vilkårene i deres spildevandstilladelser, og om tilladelserne er tidssvarende.
Den anden tilsynskampagne er udført på landbrugsområdet. Den omhandler udarbejdelse af guide til miljøforhold på hesteejendomme i samarbejde med andre kommuner i Region Sjælland. Kampagnen er en informationskampagne om miljøforhold på hesteejendomme.
Siden 2016 har indberetningen af tilsyn være anderledes. Det skyldes, at Miljøstyrelsen åbnede en ny statslig digital portal, DMA-portalen. De sidste 3 år er en række tilsyns- og godkendelsesoplysninger om virksomheder og landbrug løbende blevet indberettet til Miljøstyrelsen og offentliggjort på DMA i stedet for den tidligere manuelle indberetning via den årlige tilsynsberetning. DMA-portalen er tilgængelig for alle. Formålet med den offentlige portal er, at borgere såvel som virksomheder og myndigheder kan finde oplysninger om tilsyn på konkrete virksomheder og landbrug, offentliggørelse af tilsynsrapporter, håndhævelser mv.
DMA-portalen giver således et landsdækkende overblik over kommunernes og Miljøstyrelsens tilsyn, håndhævelser og godkendelsesarbejde på virksomheder og landbrug. Enhver kan dermed følge sagsudviklingen på en bestemt virksomhed i en bestemt kommune. Virksomhedernes stamdata skal registreres i DMA og opdateres løbende. Som noget nyt skal forvaltningen tillige offentliggøre nye miljøgodkendelser på portalen.
Da Miljøstyrelsen løbende kan søge oplysninger om det kommunale tilsynsarbejde på portalen, betyder det, at den årlige tilsynsindberetning har ændret form fra en "låst" papirudgave til en digital, dynamisk udgave.