Landinspektørfirmaet LE34 har søgt om landzonetilladelse til etablering af en 42 meter høj mobilmast samt teknikskab på Bastebjergvej matr. 8k Lammestrup By, Borup.
Ejendommen ligger i udkanten af Køge Kommune mod nord – vest, op til Ringsted Kommune. Arealet er i Køge Kommuneplan 2013 beliggende i skovrejsningsområde, værdifuldt kulturmiljø, bevaringsværdigt landskab, område med kulturhistorisk bevaringsværdi, og arealet ligger indenfor skovbyggelinie.
Masten ønskes placeret på et ubebygget areal med lidt buskads og enkelte træer i umiddelbar nærheden af Bastebjergvej.
Ansøgningen har været sendt i naboorientering i 14 dage hos ejere og lejere af ejendomme indenfor en radius af 500 meter fra ejendommen.
Der er modtaget èn samlet indsigelse fra 15 berørte beboere i området, der er vedhæftet som bilag.
De væsentligste punkter er nævnt nedenfor:
- Opsætning af mobilmast på Bastebjergvej går imod kommunens egne bevaringsbeskrivelser i forslag til Kommuneplan 2017 samt Planlovens § 34-38 vedr. landzoneadministration,
- En placering af en mobilmast, som ønsket, vil ødelægge områdets unikke karakter, og områdets herlighedsværdi,
- Frygt for værdiforringelse af boligerne i området,
- Spørgsmål til en mulig anden placering af masten.
Indsigelsen er kommenteret af LE 34 og vedhæftet som bilag.
Planforhold
I følge kommuneplanens retningslinjer må der generelt ikke opføres byggeri og anlæg ud over landbrugsbyggeri. Der kan dog opføres anlæg, der er begrundet i væsentlige samfundsmæssige hensyn, hvis det kan ske uden at tilsidesætte de udpegede kulturmiljøer.
Ifølge kommuneplanens retningslinjer for telemaster skal de som udgangspunkt placeres indenfor eller i tilknytning til byområder og skal placeres under hensyntagen til de landskabelige og kulturhistoriske værdier. Der kan i særlige tilfælde opstilles telemaster i det åbne land, hvis mobildækningen er utilstrækkelig. Denne skal så hvidt muligt placeres i umiddelbar tilknytning til store bygninger, tekniske anlæg eller større sammenhængende trævækst eller lignende, således at master så vidt muligt ikke fremtræder som fritstående elementer i landskabet.
I registranten over bevaringsværdige kulturmiljøer udarbejdet af Roskilde Amt er kulturmiljøet Lammestrup nævnt som værende sårbart overfor bl.a. yderligere byggeri og anlæg på steder, hvor der ikke i forvejen ligger gårde, huse og veje, idet dette kan ødelægge den velbevarede bebyggelsesstruktur.
Vurdering
Der skal foretages en afvejning af, om de samfundsmæssige hensyn til bedre it-dækning skal vægtes tungere end de kulturhistoriske og landskabelige hensyn, som de er beskrevet i kommuneplanen. Arealet, hvorpå anlægget ønskes opsat, er ubebygget og kun sparsomt bevokset med buskads og træer.
Det er Teknik- og forvaltningens vurdering, at opsætningen af en mobilmast på det ansøgte sted vil virke dominerende i forhold til kulturmiljø og landskab, hvilket er de hensyn, der primært skal tages ud fra Planloven. En mast vil være dominerende på det udpegede areal, idet der hverken er øvrige bygninger eller nævneværdig beplantning i nærheden, der vil kunne skærme eller formidle overgangen af højder til skovområde eller lignende. Masten vil ændre på de landskabelige strukturer, der ligger til grund for udpegningen som kulturmiljø.
Kravet til mobil- og internetdækning har været jævnt stigende, og tendensen har indtil nu været, at både krav til dækning og hastighed på nettet øges. Indtil nu er det problem søgt løst bl.a. ved at sætte antenner op på høje bygninger mv., og gennem de seneste år desuden ved at opstille nye master i det åbne land.