Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder Borgmester Marie Stærkes nytårstale 2023

Borgmester Marie Stærkes nytårstale 2023

Kære alle sammen, 2023 er ved at være slut. Og sikke et år. Jeg håber I sammen med mig vil kigge lidt tilbage på nogle af de begivenheder og steder i Køge Kommune, der har været med til at præge året.

Meget passende kan jeg begynde på Køge Marina, der i sensommeren dannede de smukkeste rammer for Havets Folkemøde. Sammen med de seks andre kommuner i Køge Bugt Alliancen og Danmarks Naturfredningsforening, fyldte vi over en hel dag marinaen med forskere, politikere og borgere, der alle havde samme ærinde – at passe på vores havmiljø.
 
I oktober slog havet fra sig på en helt anden måde end vi har set i lang tid. Stærk vind og bølger førte til en havstigning på 180 centimeter her hos os i Køge. Der blev kæmpet fra beredskabets side for at få sikret byen. Borgere hentede sandsække for at sikre deres huse bedst muligt. Der blev lagt watertubes og etableret en midlertidig dæmning ved Køge Havn. Og selv om alle gjorde alt, hvad de kunne, så var der borgere, der måtte se deres hjem få voldsomme skader på grund af stormfloden.
 
Jeg er glad for, at vi i 2023 fik støtte fra Staten, og nu endelig kan begynde at bygge Køge Dige, som skal sikre os bedre i fremtiden. Diget vil betyde, at vi ved en lignende hændelse er meget bedre beskyttet mod oversvømmelser.

Vi har alle et ansvar når det gælder klimaet. Derfor er jeg glad for, at vi i byrådet i december sendte en ny planstrategi i høring, der har et udpræget klimavenligt fokus – lige fra omtanke med hvilke materialer, vi bygger af i fremtiden til fokus på bynær natur og meget andet.

Harald Blåtands Borgring er nu verdensarv

17. september i år kom Køge på verdenskortet. Borgring i Lellinge kom på Unescos verdensarvsliste. Det betyder noget helt særligt. Både for de mange historieinteresserede turister fra hele verden, der vil lægge turen forbi Køge. Men det er også beviset på, at vi her i Køge Kommune har en helt særlig tilknytning til den danske historie og kulturarv. Og at den tilknytning er så særlig, at den fortjener en plads på verdenskortet. Det er jeg simpelt hen så stolt over.
 
Tager man til Lellinge for at kigge på Borgring synes man måske ikke, den ser ud af så meget.  Men den er altså beviset på den unikke placering, Køge havde for Harald Blåtand og for Danmark, og på den måde knytter det an til hele Køgeområdet i dag, med alt det, vi er, og alt det gode, vi har i gang. 

Sammen om fremtidens Køge

De seneste år har vi set verden forandre sig hurtigere end vi har været vant til. Og vi har set, hvordan også Køge Kommune forandrer sig på baggrund af verden. For den enkelte kan det godt føles som om udviklingen løber afsted, uden man selv har mulighed for at påvirke den. Jeg tror på, at vi stadig kan forme - om ikke verden, så den del af verden, der er tættest på os selv.

Hvis du sidder derude og tænker – jeg vil gerne være med til at forme en kommune med bedre sammenhængskraft – så er det faktisk nu, du skal være vågen. Der er kommunalvalg om to år og hvis man synes, lokaldemokrati er spændende og hvis man gerne vil stille op, så er det nu, man skal til at overveje at kontakte det parti, man sympatiserer mest med. Vi er stærkt interesserede i dygtige engagerede borgere fra alle dele af kommunen.

Byrådet og jeg har et ønske om, at vi de næste år kommer til at tale meget mere om, hvordan vi hver især kan gøre en positiv forskel som en del af noget større.  Vi oplever, at vi som kommune har en presset økonomi. Det har betydning for de opgaver, vi kan løse. Vi kan ikke alt – men vi kan rigtig meget sammen.

Derfor er jeg meget nysgerrig på, hvordan vi sammen med borgerne kan finde nye måder at løse nogle af de udfordringer, vi oplever på. Hvordan kan vi fx bekæmpe ensomhed – sammen? Hvordan kan vi arbejde med i langt højere grad at sikre børns trivsel - sammen?

Jeg er helt sikker på, at en del af svaret ligger i, at den enkelte skal have muligheden for at byde ind i fællesskabet. Mange vil rigtig gerne være med til at gøre en forskel. Som kommune skal vi blive bedre til at åbne os og byde inden for.
 
Gør vi det, tror jeg på, at det bliver sjovere og mere meningsfuldt både at være borger og politiker. 

Vi kalder det Fremtidens Køge – og her bliver brug for alle. 
 
Rigtig godt nytår til alle borgere, medarbejdere og samarbejdspartnere
Marie Stærke, borgmester

 

Dato

lørdag den 30. december 2023

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje