Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder Nyt modtagecenter for ukrainske flygtninge i Køgehallerne

Nyt modtagecenter for ukrainske flygtninge i Køgehallerne

Hal 2 i Køgehallerne bliver modtagecenter for ukrainske flygtninge sommeren over. Et stigende antal ukrainske flygtninge gør det nødvendigt at etablere endnu et modtagecenter, mens midlertidige boliger gøres klar.

I løbet af de seneste tre uger er der ankommet flere ukrainske flygtninge til Køge Kommune. I alt godt 160 ukrainere pt., og det tal forventes at stige til 400 i løbet af et par måneder. Det kræver plads at tage imod de nytilkomne, og derfor har Køge Kommune ønsket at etablere et modtagecenter i Hal 2 i Køgehallerne fra cirka 1. juni til 15. august 2022. 

Køge Vandrerhjem fortsætter som modtagecenter, og det giver i alt kapacitet til at modtage 266 flygtninge. De sluses løbende ud i midlertidige boliger, så det forventes ikke, at alle 400 skal huses i modtagecentrene på samme tid.

- Vi har gode erfaringer med at oprette modtagecenter på vandrerhjemmet, hvor også omkringboende har kunnet orientere sig mod et fællesskab. Nu er der brug for større rammer, så vi fortsat kan tage godt imod de ukrainske flygtninge i den skala, der er nødvendig, derfor er jeg meget glad for, at Køgehallerne stiller op, siger Mette Wigand Bode, formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget, som er det politisk ansvarlige udvalg for flygtningemodtagelsen.

I Køgehallerne er arbejdet med at opbygge et sted mellem 50 og 70 værelser i Hal 2 allerede i gang. Dertil kommer opholdsrum, aktivitetsrum for børn, tekøkken og forberedelse af Køgehallernes café, der skal lave mad tre gange om dagen. 

- Det glæder mig, at Køge Kommune kan løse modtageopgaven i samarbejde med vores fælles institutioner. Vi står sammen om at hjælpe i den tragiske situation, de ukrainske flygtninge står i, og her ser vi stor omstillingsparathed og vilje til at tænke i nye løsninger for at hjælpe dem, der har brug for det. Nu går vi ind i sommerperioden, så forstyrrelsen af de daglige aktiviteter i hallen er begrænset, hvilket naturligvis har været en af forudsætningerne for denne løsning, siger Ken Kristensen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget.

Hal 2 og tilhørende lokaler vil være ude af almindelig drift indtil 15. august, men Hal 1, 3 og 4 er fortsat helt almindeligt tilgængelige. Ambitionen i Køgehallerne er at opretholde den fulde drift, men med tilpasninger. For eksempel kan en undervisningstime blive 50 minutter i stedet for 60 minutter, ligesom opvarmning kan foregå udendørs i sommervejret, så der bliver plads til alle. Sommerperioden er ikke præget af stævner, så det vil være træningstider og sommerlejre, der skal tilpasses. 

Fakta: Derfor skal kommunen kunne modtage flere flygtninge hurtigt 

En særlov giver flygtninge fra Ukraine ret til midlertidig opholdstilladelse og fritager dem fra krav om arbejdstilladelse. Det er en fravigelse af de almindelige asylregler, og hensigten er at give ukrainske flygtninge gode muligheder for at deltage i det danske samfund og at komme hurtigere på arbejdsmarkedet. Særloven betyder også, at kommuner kun har fire dage til at tage imod nye flygtninge med opholdstilladelser under særloven, og derfor er det nødvendigt at have en relativt stor kapacitet til den akutte modtagelse af ukrainske flygtninge.
Loven trådte i kraft 17. marts 2022.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje