Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder SOSU-assistent med EUX er Sophies vej til drømmejobbet

SOSU-assistent med EUX er Sophies vej til drømmejobbet

Sophie Poulsen er 19 år og én af de yngste studerende på hendes årgang på Social- og sundhedsassistentuddannelsen med EUX på ZBC Køge. En uddannelse, hvor hun bliver både faglært og student, når hun er færdig – og så er det hendes vej til at opfylde drømmen om at blive jordemoder.

Mange unge vælger at gå direkte fra folkeskolen til gymnasiet. Seneste tal viser, at 67 procent af Region Sjællands 9. og 10. klasseelever søgte videre til en gymnasial uddannelse i 2021. Men der findes også andre veje til en studentereksamen. På Social- og sundhedsassistentuddannelsen med EUX får man både en faglært uddannelse og en studentereksamen. En kombination, som giver mulighed for at læse videre eller gå lige fra uddannelse til job. 

Sophie Poulsen er én af dem, der direkte efter folkeskolen har søgt ind på Social- og sundhedsassistentuddannelsen med EUX. Det kræver ofte mod og modenhed at vælge en anden vej end sine kammerater, men Sophie har ikke fortrudt sit valg en eneste gang. Gennem sin uddannelse får hun nemlig mulighed for at opnå sin drøm om at blive jordemoder på en måde, som passer med hendes tilgang til læring. 

- Jeg har længe vidst, at jeg vil være jordemoder. Men jeg indså hurtigt, at gymnasiet ikke var den rette vej for mig. Der ville hele min studietid være fokuseret på at få et højt snit, som det kræver at komme ind på jordemoderuddannelsen. Nu lærer jeg på Social- og sundhedsassistentuddannelsen med hænderne og får den praktiske erfaring, som giver mening for min fremtid, siger Sophie Poulsen.

Social- og sundhedsassistentuddannelsen med EUX tager fire år og syv måneder. Gennem uddannelsesforløbet veksler man mellem gymnasiefag, social- og sundhedsfag og praktik. Desuden får man elevløn under visse dele af uddannelsen. Som elev kan man blive ansat i Køge Kommune, hvor praktikforløbet også vil være, mens undervisning foregår i Roskilde.

En eftertragtet arbejdskraft

Generelt for alle kommuner i hele landet er det en udfordring at sikre nok uddannede medarbejdere i ældreplejen i de kommende år. Derfor er der også et behov for, at flere unge og voksne vælger at gå Social- og sundhedsassistentuddannelsen og blive faglærte.

- Vi ser ind i en tid med rekrutteringsudfordringer på ældreområdet. Et område, hvor gruppen af ældre, der får brug for hjælp, bliver større, mens der er færre til at udføre de opgaver, der følger med. EUX giver de unge rigtig fine muligheder, og jeg håber, at endnu flere vil få øjnene op for, hvad uddannelsen kan. I sidste ende handler det om at sikre de kvalificerede og dygtige medarbejdere, som i fremtiden har lyst til at gøre en forskel for vores borgere i kommunen, siger formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Bent Sten Andersen. 

I Køge Kommune arbejder man aktivt med at tiltrække flere kandidater til social- og sundhedsassistentuddannelsen. For eksempel indførte Køge Kommune i 2022 voksenelevløn for alle SOSU-elever over 25 år. 

Der er lige nu åbent for ansøgninger til Social- og sundhedsassistentuddannelsen hos ZBC i Køge. Det betyder, at man både kan søge ind direkte fra grundskolen og som voksen.

Mere om uddannelsen

Social- og sundhedsassistentuddannelsen med EUX varer 4 år og 7 måneder. Under hele uddannelsen modtager studerende elevløn og er garanteret praktikplads i forløbet.

Ved færdiggørelse af uddannelsen får man et HF-bevis og SSA-svendebrev. Uddannelsen er adgangsgivende til flere videregående uddannelser.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje