Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder Vil du hjælpe de juridiske dommere i en straffesag

Vil du hjælpe de juridiske dommere i en straffesag

Er du ung under 30 år og eller har du en anden etnisk baggrund end dansk? Og er du interesseret i at hjælpe rettens juridiske dommere som nævning ved en straffesag? Så er du en af dem, vi søger netop nu.

I Danmark er 12.000 borgere med til at dømme i straffesager, der kan give frihedsstraf. Vi søger nye ansigter til posten som nævning eller domsmand – også kaldet lægdommer. Lægdommere har til opgave at hjælpe rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager.

Du skal være bosat i Køge Kommune. Især unge under 30 år og borgere med anden etnisk baggrund end dansk opfordres til at søge.

Kort fortalt kan du som lægdommer blive indkaldt 2-4 gange om året til at deltage i forbindelse med domsafsigelser i straffesager. En sag strækker sig typisk over en eller to dage, men kan vare længere.

Du får fri fra arbejde med løn eller fra uddannelse uden fravær, da posten som lægdommer er et såkaldt borgerligt ombud – altså en opgave, som samfundet har brug for, at nogle borgere påtager sig.

Samtidig får nu et mindre honorar, hvis du bliver indkaldt. For at kunne komme på listen over borgere, der kan blive indkaldt som lægdommer kræver det, at man taler dansk og er fyldt 18 år.

Vil du vide mere om, hvad opgaven som lægdommer går ud på og måske blive skrevet på listen over borgere, der kan blive indkaldt, så læs mere på Danmarks Domstole - Lægdommer

Du kan også kontakte Christina Nygaard Vuust i Køge Kommune på: borgmesterkontoret@koege.dk eller læse mere her: Grundlisteudvalg (koege.dk)

Fristen for at tilmelde sig er 1. februar 2023.

Josefine, 29 år, har været lægdommer i tre år:

- Jeg synes, det er spændende at være lægdommer. Det giver et indblik i, hvordan vores retssystem virker, og hvordan alle involverede parter arbejder. Du bliver vejledt godt fra start og under retsmødet af dommerne. Så har du lyst til at have indflydelse, så kan jeg varmt anbefale det. Jeg vil i hvert fald selv gerne på listen igen.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje