Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Pressemeddelelser Køge var under hårdt pres i stormen

Køge var under hårdt pres i stormen

En historisk aften og nat er nu slut. Køge Kommune blev hårdt ramt af stormen, men oplevede også, at et stort fodarbejde på en række områder betalte sig.
I Køge vurderes vandstanden at have nået 180 cm da stigningen var på sit højeste. Blæst og bølgeeffekt betød et voldsomt pres og var ekstremt hårdt ved det udstyr, der var lagt ud for at sikre by og beboelsesområder. Undervejs udviklede prognoserne sig, og omkring klokken 20 fredag aften skruede man op fra en forventet vandstigning på 170 cm til omkring 180 cm.

-    Som følge af de voldsomme prognosestigninger blev vi i kriseberedskabet meget bekymrede for, hvilken betydning det ville få for presset på Køge Inderhavn og Køge Å. Vi valgte derfor at sende besked ud til en række borgere i bymidten, som vi bad om at finde alternativ overnatning. Heldigvis viste det sig ikke at blive så slemt for bymidten som først frygtet, siger borgmester Marie Stærke, der deltog i kriseberedskabet natten igennem på Køge Rådhus.

En af de ting der i høj grad lykkedes for Vej,- Park,- og Byrum var en sikring af Køge Å. Som et forsøg etablerede man fredag eftermiddag en sikring af åen med metalplader, der medvirkede til at dæmpe presset på åen. 
-    Der er ingen tvivl om, at den sikring har hjulpet os helt utroligt. Uden den ville bymidten være blevet hårdt ramt. Det er noget, vi ikke har forsøgt os med før, og altså et forsøg, som vi i dag kan glæde os over, fungerede helt efter hensigten, siger Marie Stærke. 

-    Generelt vil jeg sige, at jeg har været utrolig stolt over at være tæt på så velfungerende et beredskab, som vi har oplevet her. Folk har knoklet i døgndrift for at sikre vores kommune. Borgerne har i høj grad hjulpet og budt sig til med hjælp til hinanden. Det er på alle måder en voldsom begivenhed, vi er vidne til, og jeg vil gerne takke alle, der har været med til at løfte en enorm opgave, siger Marie Stærke.

Udvikling undervejs i løbet af aften og nat

 Køge Kommunes medarbejdere, beredskabet og eksterne samarbejdspartnere fulgte blandt flere følgende indsatser i løbet af aften og nat:
-    Undervejs på natten finder man ud af, at vandet er på vej ind på Sundvej. Der har været nogle gennembrydninger af området mod lagunen der medfører yderligere vandgennemstrømning.

-    Ved Havstokken har man på forhånd arbejdet hårdt på at sikre området – men påvirkningen af bølgerne var utrolig hård, og sikringen kunne ikke klare presset. Borgerne på adressen blev evakueret, og klokken 20 åbnedes Asgård Skole for borgere, der har brug for alternativ overnatning.


-    Den hvide by – her sker overløb fra afløbsledninger. Forbundne rørledninger var under så meget pres at det sendte vand op gennem brøndene. Beredskabet havde skarpt opsyn hele aftenen. Det var ikke muligt at lave reelle indsatser, men man har observeret situationen og arbejdet på at inddæmme. 

-    På et tidspunkt står vandet fra Køge Bugt så langt ind i landet, at det snitter Københavnsvej. Vi er tæt på den ene kørebane i en kort periode. Her blev skiltet for trafikken. Københavnsvej blev i øbet af natten lukket for trafik da det var nødvendigt at pumpe vand på tværs af kørebanen.

-    Fredag aften og nat bukker sikringen på Køge Inderhavn under for presset først ét sted, siden et sted mere, hvilket betyder at der strømmer vand ud i havnen på forpladsen. 

-    Køge Kommune har haft hyret eksterne entreprenører, der blandt andet hjalp til med at sikre lukningen af Køge å. Ligeledes har man hyret private vognmænd, som har kørt grus, forstærket dæmninger, kørt med sand til sandsækmaskinen til beredskabet og stod stand by ved akutte situationer ved behov for big bags med videre. Stor tak til alle der har trådt til i en ekstraordinær situation.

Arbejdet efter stormen

-    I løbet af lørdagen går et større oprydningsarbejde efter de mange indsatser i gang. Det starter ved Blegdammen klokken 8 og Værftsvej klokken 9. Vi prioriterer de trafikale udfordringer, andet bliver først ryddet op i ugens løb. Mange medarbejdere har været på arbejde i døgndrift. 

-    Fortsat bedes alle borgere om at bruge mindst muligt vand. Der er stadig et stort pres på kloaksystemet, som i hvert fald pågår frem til middagstid. 

-    Borgere, der har fået skader på deres husstand som følge at stormen, henvises til at søge oplysning hos Stormrådet:
https://www.naturskaderaadet.dk/regler-viden-og-vejledning/viden-om-naturskader/stormflod/
-    Lørdag morgen arbejdes på at etablere en telefonlinje til akutte spørgsmål på telefon 5667 6385. Alle ikke-akutte spørgsmål henvises til Tip Køge. Tag gerne hensyn til at mange medarbejdere har været på arbejde i døgndrift, og at det ikke er muligt at svare på alt lige med det samme.

-    Borgere, der har hentet sandsække for at sikre deres hus kan aflevere disse igen på genbrugsstationen – de skal adskilles, så de kan sorteres i hhv. sand og plast. Man må også gerne beholde sækkene, hvis man ønsker det.

-    Alle Køge Kommunes indsatser i forbindelse med stormfloden evalueres efterfølgende.

 

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje