Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Pressemeddelelser Kyndelmisse: Lad os fejre lyset

Kyndelmisse: Lad os fejre lyset

Med Kyndelmisse vender lyset tilbage fra vintermørket, og dagene bliver igen længere end natten. I Køge betyder det en kæmpe lysfest den 4. februar 2022.

Der bliver skruet godt op for lyset i centrum af Køge fredag den 4. februar. Her står den nemlig på fejring af Kyndelmisse med mangfoldige oplevelser af lys og kultur i det offentlige rum. 

Lysfesten foregår primært udendørs i området fra Nørregade over Køge Torv/området ved Strædet og i Søndre Havn. Men også Køge Kommunes kultur- og idrætsliv byder ind med aktiviteter efter et hårdt år, som har været præget af Coronanedlukning.

-At fejre Kyndelmisse er blevet til en fast tradition i Køge, som desværre blev voldsomt udfordret sidste år på grund af Corona. I år vil vi gerne vende stærkt tilbage, så derfor samler vi alle gode erfaringer med Kyndelmisse og kulturnat til en lysfest, som bliver en stor begivenhed, hvor både kulturinstitutioner og idrætsforeninger bidrager, fortæller Ken Kristensen, der er formand i Kultur- og Idrætsudvalget.

Lysende workshop og regatta på åen

Ordet Kyndelmisse er faktisk en fordansket version af det latinske lysmesse (kyndel = candelarum/lys), så det er oplagt, at lyset får særlig opmærksomhed i de mange oplevelser. Traditionelt markerer Kyndelmisse også den dag, hvor halvdelen af vinteren er gået, de lyse timer igen er flere end de mørke i døgnet, og i Køge Kommune er det siden midten af 1990’erne blevet en tradition, at der sker noget i bymidten den første fredag i februar.  

-Det bliver til et gensyn med Helle Bull Sarning, som sidste år lyste op med Lanternehuse på Stationstrappen. I år laver hun en workshop på Campus Køge sammen med EUX-elever fra Næstved og Køge, der bliver til en lysende by på Køge Torv. Men der kommer også til at ske helt nye ting, fx en lysende regatta med kanoer, kajakker og robåde, når de lokale foreninger samarbejder om en anderledes sejlads fra roklubben og op gennem åen, siger en forventningsfuld Ken Kristensen, der ser frem til, at Kyndelmissen bliver en begivenhed for hele lokalområdet. 

For at I ikke bliver helt væk i de mange oplevelser vil Kyndelmissen være inddelt i 3 zoner med hver sin farve og en vinkel, de forskellige medvirkende har lagt på lys. Området ved Køge Torv og Nørregade inspireres af lyset og landet, mens der på Kulturtorvet, Strædet og Stationspladsen leges med lyset og luften, og endelig bliver samspillet mellem lys og vand centralt i Søndre Havn. 

Programmet er på gaden

Programmet er på gaden fra fredag den 14. januar og kan afhentes på udvalgte kulturinstitutioner og hos Visit Køge. Her kan I læse mere om Kyndelmisse.

Aktiviteterne begynder kl. 16.30, og de sidste lys i byen slukkes kl. 21.30.
Det er gratis at deltage i de udendørs arrangementer, men kulturaktørerne kan godt tage en entre for deltagelse i deres egne arrangementer i forbindelse med Kyndelmisse.

Køge Kommune følger alle myndighedernes anbefalinger i forhold til Covid19, men vi tager naturligvis forbehold for ændringer i myndighedernes restriktioner.  

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje