Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder Helhedsplaner på vej for Herfølge Vest og Hastrup Øst

Helhedsplaner på vej for Herfølge Vest og Hastrup Øst

Hvor skal der bygges boliger, hvor skal der anlægges stier og veje, og hvor skal der gøres plads til de grønne arealer? To nye byudviklingsprojekter i henholdsvis Herfølge Vest og Hastrup Øst er på vej – i første omgang skal der udarbejdes såkaldte helhedsplaner for områderne

Køge Kommune er et attraktivt sted at bo og mange nye borgere kommer til. Heldigvis er der også flere nye byudviklingsprojekter på vej – herunder nye bydele i både det vestlige Herfølge og det østlige Hastrup. 

Økonomiudvalget har netop besluttet at igangsætte arbejdet med to såkaldte helhedsplaner, som skal beskrive og visualisere visionerne for de kommende bydele, og som skal bruges som afsæt, når der senere i processen skal laves eksempelvis lokalplaner for de to områder.

- Det er altid spændende at følge udviklingen af nye bydele. Nu sætter vi gang i arbejdet med at tegne de store linjer til nye bydele i både Herfølge Vest og i Hastrup Øst. Der er tydelige forskelle på de to projekter, men også klare ligheder som for eksempel nærheden til naturen og fokus på bæredygtighed. Vi skal i samarbejde med de øvrige grundejere, naboer og rådgivere udvikle nogle bydele, hvor mennesker i forskellige livsfaser kan trives og med plads til både det private og til fællesskabet, siger borgmester Marie Stærke.


Miljømæssig og social bæredygtighed

I Herfølge Vest er det området omkring Herfølge Station, der skal udvikles. Stationen vil efter planen blive opgraderet med direkte togafgange til København i slutningen af 2022. Den nye bydel skal bygge på både miljømæssig og social bæredygtighed: gammelt og nyt byggeri blandes i forskellige boligtyper med arkitektonisk variation og social mangfoldighed. Samtidig er det tanken, at der skal lægges vægt på et tæt net af cykel- og gangstier med direkte adgang til naturen og det åbne land – og et minimum af asfaltveje.

Bydelen skal efter planen rumme en større grøn fælled, som udgør boligområdernes fælles opholds- og friarealer, og som skal forene og skabe attraktive sammenhænge mellem det eksisterende Herfølge og Herfølge Vest.


På grænsen mellem land og by

I Hastrup Øst vil et helt nyt, grønt og varieret boligområde vokser frem med boliger tæt på Køge By på grænsen mellem by og land. Den nye bydel vil blive en blanding af forskellige boligtyper med omkring en tredjedel rækkehuse, en tredjedel fritliggende huse og omkring en tredjedel til andre boligtyper som fx bofællesskaber, dobbelthuse, sokkelhuse, punkthuse eller kompaktboliger.
Husene vil blive opdelt i overskuelige nabolag med mindre boligklynger med mulighed for private haver, halvprivate gårdrum og fælles offentlige friarealer med kort afstand til både skoler, institutioner, idrætsfaciliteter og detailhandel. 
Der bliver også plads til et eksperimenterende bæredygtigt boligområde mod nord, hvor Køge Fællesjord ønsker at udvikle området til et Living Lab som under betegnelsen ‘Tiny Varigheden’ skal bestå af små, bæredygtige hjem for beboere, der vil eksperimentere med bæredygtige livsstile.

I forbindelse med de to byudviklingsprojekter vil der blive afholdt workshops, hvor interesserede borgere kan deltage i debatten om udviklingen af henholdsvis Herfølge Vest og Hastrup Øst. De kommende workshops vil blive annonceret med tid og sted på koege.dk.

I Køge Kommuneplan 2021 er både Herfølge Vest og Hastrup Øst udpeget som kommende byudviklingsområder. Kommuneplanen kan ses i sin helhed her

 

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje