Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder Arbejdet for at skabe en ny hverdag for ukrainske flygtninge i Køge Kommune fortsætter

Arbejdet for at skabe en ny hverdag for ukrainske flygtninge i Køge Kommune fortsætter

To år efter Ruslands invasion af Ukraine har 352 ukrainske flygtninge fundet rammer for en ny hverdag i Køge Kommune, hvor arbejdet med at huse og finde job til de tilkomne flygtninge stadig foregår.

Køge Kommune huser i dag – to år efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 - 352 ukrainske flygtninge, og indsatsen for at hjælpe flygtningene er fortsat i gang. Resultaterne af indsatsen er gode - der er en tilpas mængde tilgængelige boliger til den fortsat stabile tilgang af ukrainske flygtninge, og 81 procent af de jobparate ukrainske flygtninge i kommunen er i job. Det er 6 procent mere end i hele Region Sjælland med 75 procent og tre procent mere end landsgennemsnittet på 78 procent.

- Krigen er en forfærdelig ramme, men i lyset af omstændighederne glæder jeg mig dog over, at vi i Køge Kommune er i stand til at tage imod, huse og hjælpe så mange mennesker til en ny hverdag. Det har i høj grad været en fælles indsats med både et stort arbejde af kommunens medarbejdere, en imponerende vilje til at stille op og byde ind med hjælp fra frivillige foreninger og borgeres side, samt en imødekommenhed fra virksomheder, der gerne vil tilbyde flygtningene jobs. Det fællesskab kan vi glæde os over, siger formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget, Mette Wigand Bode

Indkvarteringen var den første udfordring, da de ukrainske flygtninge begyndte at strømme til i 2022. Det løste Køge Kommune ved at etablere midlertidige boliger i forskellige størrelser og til forskellige behov flere steder. Den største af disse er Pavillon-byen, Margueritten, som ligger ved Køge Idrætspark. Margueritten blev indviet i maj 2023 og rummer 90 midlertidige boliger. Ud af dem står 13 værelser ledige, så der er kapacitet til at indkvartere de flygtninge, som stadig kommer til. 

Workshops og danskundervisning giver muligheder på arbejdsmarkedet

Mens der er styr på indkvarteringsmulighederne, er der løbende en stor indsats for at integrere de ukrainske flygtninge i samfundet. Størstedelen af de ukrainske flygtninge i Køge Kommune er enten i arbejde eller klar til at få et job. Center for Dansk og Integration har i et samarbejde mellem sprogundervisere, integrationsmedarbejdere og virksomhedskonsulenter tilrettelagt et ugeprogram med workshops og danskundervisning. Det har til formål at klæde den enkelte så godt på som muligt til at komme ud på arbejdsmarkedet. Danskundervisningen er derfor tilpasset forskellige niveauer, og i de forskellige workshops mødes grupper af ukrainere og lærere, hvor scenarier som jobsamtaler eller andre situationer med kontakt mellem borger og virksomhed bliver øvet og forberedt.

- Vi oplever, at vores praktikværksted fungerer rigtig godt. Der er stor interesse for og villighed til både at lære dansk og til at komme i arbejde. Derfor hjælper vi de ukrainske flygtninge så meget, vi kan, så vi forhåbentligt også sikrer, at de får et arbejde, de er glade for, siger virksomhedskonsulent i jobcenteret, Kristen Mathiassen.

For at sikre et godt match mellem virksomhed og ukrainer, kan den jobsøgende ønske specifikke stillinger eller steder, de gerne vil i virksomhedspraktik. Så er man eksempelvis uddannet tandplejer i Ukraine, kan man ønske et job på en tandklinik her i Danmark. Herefter forsøger virksomhedskonsulenter at formidle kontakten. To ud af tre gange ender praktikkerne med en fastansættelse.

Svitlana arbejder og bor i Køge Kommune: ”Det gør mig glad, at vi har det fællesskab”

En af de ukrainske flygtninge, som både bor og arbejder i kommunen, er Svitlana Bychok. Hun kom til Køge Kommune i sommeren 2022 med sin mand og tre børn. Selvom familien flygtede fra tragiske omstændigheder i Ukraine, glæder de sig over den hverdag, de nu har fået i Køge Kommune. 

Svitlana bor med sin familie i Margueritbyen, som skaber rammerne for et unikt fællesskab. Hver søndag samles en gruppe for eksempel til kor, hvor de synger ukrainske folkesange, og området gør det muligt at gå ture på Åsen eller ind til Køge centrum sammen.

- Det gør mig glad, at vi har det fællesskab. Det betyder meget, at vi kan lave ting sammen på den måde. Mine børn elsker Danmark og er glade for at gå i skole her, og jeg er taknemmelig for, at vi er blevet taget godt imod af alle og har fået hjælp til vores nye tilværelse her, siger Svitlana Bychok.

Svitlana har brugt praktikværkstedet hos Center for Dansk og Integration til at finde sit nuværende arbejde, og efter blot en måneds forløb blev hun tilbudt job som køkkenmedhjælper i en børnehave i kommunen. Hun går fortsat til danskundervisning to gange om ugen og drømmer om at uddanne sig til pædagog eller musiklærer. Svitlana og familien vil gerne blive i Køge Kommune, hvor hendes mand netop har fået job som biavler – ligesom han havde i Ukraine.  

Pressekontakt:

Mette Wigand Bode, formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget: 40 18 11 42
Anne Kirstine Nøhr, centerleder for Center for Dansk og Integration: 20 35 96 64

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje