Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder Køge Kommune vil være med til at ændre børns søde vaner

Køge Kommune vil være med til at ændre børns søde vaner

Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik, og vi ligger også højt på listen, når det gælder de søde drikke. Danske børn får op til fire gange mere slik og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd.

Men nu tager ti kommuner kampen op mod de søde vaner gennem projektet ’Er du for sød?’, som skal hjælpe familier med børn i 0.-3. klasse med at skære ned på de søde sager og søde drikke. 

Blandt dem er Køge Kommune, hvor tandplejen og sundhedsplejen på skolerne vil have fokus på at hjælpe familierne med at få overblik over, hvor mange snacks og søde sager, der ryger ned i løbet af en uge. 

Projektet er et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet og er støttet af Nordea-fonden. 

- Med projektet håber vi både at skabe en bevidsthed i familierne om de søde sager, og hvor man måske kan undvære eller skære ned på dem. Men vores søde hyggekultur er meget mere end et personligt ansvar. Det handler også om de rammer, vi skaber for børnene i f.eks. skole og fritidstilbud, hvor det kan være nødvendigt at se på den mad, vi serverer, når vi skal hygge, fejre og belønne, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen. 

- Der er brug for, at vi løfter i fælles flok, hvis vi for alvor skal få skabt en sundere hyggekultur i de danske børnefamilier. Når ti kommuner nu aktivt støtter op om indsatsen, så batter det for alvor – og vi kan være med til at sætte et positivt aftryk på folkesundheden. Den dagsorden vil vi gerne understøtte i Nordea-fonden, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef for Nordea-fonden.

Myslibar i madpakken

Samtaler med sundhedsplejersken i skolen skal hjælpe familierne med at få overblik over, hvor mange snacks og søde sager, der ryger ned i løbet af en uge. Det er familierne ofte ikke bevidste om, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen. Eksempelvis regner mange ikke myslibaren i madpakken, eftermiddagskiksen eller saftevandet til aftensmaden med. Samtidig får børnene serveret slik og kage i skolen, institutionen og hos bedsteforældrene, og netop derfor er det vigtigt også at sætte ind, hvor børnene færdes, nemlig i skole, SFO eller klub og fritidsliv. 

I Køge Kommune ser formand for Børneudvalget meget positivt på at sætte fokus på børns madvaner:  

- Det er et rigtig fint initiativ, at der bliver sat fokus på, hvor meget sukker der egentlig er i spil i vores børns hverdag. Forældre vil deres børn det bedste, og projektet her kan gøre forældre og børn mere opmærksomme på sukkeret i hverdagen og inspirere til alternativer. Det er en god hjælp til forældre og børn, som jeg håber, vil blive taget vel imod, siger Pernille Sylvest, formand for Børneudvalget i Køge Kommune. 

’Er du for sød?’ løber fra 2023-2027. De deltagende kommuner er, ud over Køge, Albertslund, Hvidovre, Tårnby, Vordingborg, Slagelse, Varde, Norddjurs, Frederikssund og Jammerbugt.

Pressekontakt:

Formand for Børneudvalget i Køge Kommune Pernille Sylvest, telefon: 60 70 37 03

  • DTU Fødevareinstituttet har sammen med Hvidovre Kommune kørt pilotprojektet ’Er du for sød?’.
  • Resultaterne viste, at børnenes indtag af søde sager og søde drikke faldt med 13 pct. på trods af, at værktøjerne blev afprøvet under coronanedlukningen, hvor danskernes sukkerforbrug ellers steg markant. Børn med det højeste indtag før interventionsperioden reducerede deres indtag mest.
  • Et højt indtag af søde sager og søde drikke er et problem for folkesundheden. Det bidrager med meget energi, sukker og mættet fedt, men kun med få vitaminer, mineraler og kostfibre. Det øger risikoen for overvægt, skader tandsundheden og optager pladsen for mad og drikkevarer, som bidrager med flere næringsstoffer
  • ’Er du for sød?’ er støttet af Nordea-fonden med 13,8 mio. kr. fra 2023-2027. Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. I 2023 uddeler fonden over 700 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur i Danmark, Grønland og på Færøerne.

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje