Skip til hoved indholdet
    Hjem Om Køge Kommune Presse og kommunikation Nyheder og aktuelt Nyheder Spørgsmål og svar om fedtemøg

Spørgsmål og svar om fedtemøg

I år er der desværre ekstraordinært meget fedtemøg på Køges strande – især Søndre Strand er hårdt ramt. Herunder svarer Vej, Park og Byrum på de mest stillede spørgsmål omkring håndteringen af fedtemøg i Køge Kommune

Hvorfor er der så meget fedtemøg på Søndre Strand?

Der er helt generelt mere fedtemøg i havene i år. Vi kan ikke entydigt sige hvorfor, men vi ved, at det ikke kun er et lokalt problem. Eksperter og fiskere melder om øget fedtemøg i hele landet. Det skyldes både mængden af CO2, som udledes i vandet og sommervarmen.

Hvorfor fjerner I ikke fedtemøget på Søndre Strand?

Det gør vi også i det omfang vejr, vejforhold og økonomi tillader det. Når vejrforholdene tillader det, skubber vi det organiske materiale ud i vandet, så fralandsvinden kan føre det væk fra stranden. I begyndelsen af sommeren har vi været særligt udfordret af vind og strømforhold i Køge Bugt og især på Søndre Strand, da der både har været lavvande og vindstille. Samtidig må vores arbejde på stranden ske i et begrænset omfang, fordi vi risikerer at køre strandbunden op og lave kviksandlignende tilstande (hestehuller). Skal tang og fedtemøg fjernes vil det kræve mange køreplader, hvis kørslen på stranden ikke skal ødelægge vejen ned til stranden. Dertil skal området afspærres, når der køres med store og tunge maskiner. Teknik- og Miljøforvaltningen ser dog hele tiden ind i udviklingsmuligheder for driften og med opbakning fra Teknik- og Ejendomsudvalget kigges der på andre mulige løsninger til en god strandpleje. Derudover er kommunen i dialog med nabokommunerne og deltager i forskellige netværk som alle omhandler strande og stranddrift.

Der er ofte rigtig gode bademuligheder på Nordstranden, Ølsemagle Revle samt ved de to badesøer Kimmerslev Sø og Dyndet Badesø. På de steder er der ikke samme udfordringer med vejr og vindforhold, som på Søndre Strand. 

Hvor tit og hvornår på dagen bliver Søndre Strand renset?

Når vi arbejder på stranden og skubber det organiske materiale ud i vandet, er det altid tidligt fra morgenstunden, så det generer færrest muligt. I sæsonen 1. maj til 30. september har vi dagligt tilsyn af strandene. Her tilses for affald, inspektion af badebroerne og den aktuelle situation for alger og tang. 

Hvorfor er det muligt at fjerne det i nabokommunerne?

I Solrød Kommune, som vi ofte sammenlignes med, har de et biogasanlæg, som grundet en særaftale tager imod den tang, de har liggende på stranden. Vi har desværre ikke et biogasanlæg i Køge, og anlægget i Solrød og andre biogasanlæg ønsker ikke at tage imod tang fra Køge.

Vej, Park og Byrum (drift)

Ørnevej 15, 4600 Køge

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29189374
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67
raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje