Skip til hoved indholdet
  Hjem Borger Affald, klima og natur Affald Sortering af affald

Sortering af affald

I Køge Kommune sorterer vi husholdningsaffald i syv typer. Find vejledning om hvordan du sorterer dit affald korrekt.

I Danmark har vi lovet hinanden, at i 2035 skal mindst 65 % af vores husholdningsaffald være sorteret fra til genanvendelse. Det skal vi selvfølgelig også leve op til her i Køge Kommune - fordi det nytter. Når vi sorterer affaldet, bidrager vi til at værdifulde ressourcer kan bruges igen i stedet for at gå op i røg.  

Husholdningsaffald

I Køge Kommune sorterer vi i syv typer husholdningsaffald. Det er derfor vigtigt, at du putter affaldet i de rigtige rum i skraldespanden, da spandens rum følger skraldebilens opdeling. 

De syv typer er:

 • Restaffald - for eksempel mælke- og juicekartoner, pizzabakker, bleer, hygiejnebind, cigaretskod, kattegrus og hundehøm-høm’er og beskidt mademballage. Restaffald kommes i en plastikpose. Husk at binde knude på, inden du smider den ud. 
 • Madaffald - for eksempel madrester (uden emballage), frugt og grøntsager, kød, ben- og knoglerester, brød, gryn og nødder, ris og pasta, æggeskaller, køkkenrulle brugt i køkken, kaffegrums og filtre, te og teposer og afskårne blomster. Madaffald kommes i de grønne bioposer. Husk at binde knude på, inden du smider den ud.
  Når du er ved at løbe tør for de grønne bioposer til madaffald, kan du binde én af de grønne poser på din skraldespand. Så lægger skraldemændende nogle nye bioposer til dig, næste gang skraldespanden til rest- og madaffald tømmes.
 • Plast - plastflasker, plastbøtter, plastbakker, plastdunke, plastlåg, plastfolie og -poser, bobleplast og plastæggebakker. Husk at give bakker og dunke et let skyl.
 • Metal - øl- og sodavandsdåser uden pant, konservesdåser, metallåg, alubakker og fyrfadslysholdere, kapsler, stanniol og bestik. Husk at give dåser og bakker et let skyl.
 • Papir - aviser, ugeblade, reklamer, bøger, breve, printerpapir, kuverter - også med rude, kartonemballage fra for eksempel tandpasta, tamponer og havregryn.
 • Glas - glasflasker, syltetøjsglas, konservesglas, drikkeglas og -kander (ikke krystal), krydderi-, medicin- og pilleglas. Husk at give flasker og konservesglas et let skyl.
 • Batterier - Hvis du har fået den røde kasse til farligt affald af kommunen, kan du aflevere batterierne i den. Hvis du ikke har den røde kasse til farligt affald, kan du benytte batteribeholderen i din bebyggelse. 

Er du i tvivl om hvordan du skal sortere dit affald, kan du til enhver tid læse mere om det i Køge Kommunes sorteringsguide til affald.

I sorteringsguiden kan du indtaste navnet på den type affald, du vil bortskaffe og samtidig få svar på, hvor du kan komme af med det. Hvis du ikke kan slå den type affald op, som du gerne vil af med, kan du kontakte affaldskontoret.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse mere og se film om korrekt affaldssortering. Besøg Miljøstyrelsens hjemmeside. 

Haveaffald og storskrald

Udover det almindelige husholdningsaffald, henter vi også haveaffald og storskrald. Du kan læse mere om hvordan og hvor ofte på siden Hvornår får du hentet dit affald?

Vi blander ikke dit affald 

Når du har sorteret dit genanvendelige affald i de forskellige beholdere, så bliver det ikke blandet igen – det bliver faktisk kun sorteret endnu mere bagefter. Genanvendeligt affald holdes adskilt, for ellers kan det ikke bruges som råvare i nye produkter. 

Alle skraldebilerne har flere rum, ét til hver affaldstyper. Når affaldsbeholderen løftes op og tømmes, falder affaldet ned i hver sit rum. På den måde transporteres og håndteres de forskellige affaldstyper hver for sig. 

Læs også

 

Affald

Torvet 1, 4600 Køge

Telefontider og åbningstider

Hold dig opdateret om Køge Kommune

Køge Kommune
Torvet 1
DK-4600 Køge
CVR-nr. 29 18 93 74
Akut hjælp

Telefon: +45 56 67 67 67 raadhus@koege.dk

Rådhusets åbnings- og telefontider

Nyttige genveje

Om Køge Kommune Tilgængelighedserklæring Kort over kommunen Abonnér EAN Giv dit feedback på vores nye hjemmeside